Hur hittar jag den perfekta bågen för mitt ansikte?

Tips som hjälper dig att välja perfekta glasögon

När utbudet är stort är det svårt att välja – ett par glasögon är dessutom en viktig investering. Du ska använda och tycka om dem under lång tid framöver. De ska framhäva dina bästa drag helt enkelt. Dagens glasögontillverkare erbjuder bågar i alla möjliga färger och utformningar, men i slutändan handlar det om vad som passar dig bäst.  Vilken stil, storlek eller färg är mest rätt för dig? Ska du välja båglösa glasögon? Lyckligtvis finns det några enkla riktlinjer som hjälper dig att göra det bästa valet hos optikern.

Tips som hjälper dig att välja perfekta glasögon

Tips som hjälper dig att välja perfekta glasögon

Liksom våra ögon har även våra ansikten unika egenskaper. Människor i allmänhet har olika smak och olika stil. Frågan är om du vill bära glasögon som understryker din personlighet eller glasögon som gör dig till någon annan? Du kan inte välja glasögon utan att fundera över hur du är som person. Om du tänker igenom alternativen på förhand blir ditt besök hos optikern betydligt enklare. Det finns ett allmänt råd – tänk kontraster! Välj bågar som står i kontrast till din ansiktsform för att skapa balans och ett harmoniskt utseende.

 

Det är inte helt lätt att hitta de glasögon som bäst harmonierar med ansiktet. Undantaget är människor med ovalt ansikte som har en stor fördel eftersom deras ansikte är närmast idealiskt för glasögon.

1. Ovalt ansikte

Gratulerar – du har dragit vinstlotten! Du har ett perfekt ansikte för glasögon och vilken optiker som helst kan erbjuda dig ett stort urval. I princip alla bågar ser snygga ut på dig. Möjligen ska du undvika bågar som sticker ut väldigt mycket på sidorna eller som är små och runda. Välj hellre en rektangulär modell.

2. Runt ansikte

Vi rekommenderar att du provar markerade bågar, som fyrkantiga eller lätt rektangulära modeller med skarpa kanter. De ger ett runt ansikte extra kontur. Lek gärna med roliga färger. Breda bågar är också snyggt på dig men du bör undvika tunna, fina och rundade bågar.

3. Triangelformat eller hjärtformat ansikte med bred panna och markerad haka

Ditt bästa alternativ är definitivt ovala eller runda bågar – eller tunna modeller i mjuka nyanser. De delar av ditt ansikte på ett mycket smickrande sätt. Undvik bågar som är för små eller för färgstarka.

4. Avlångt eller rektangulärt ansikte

Du har ett smalt ansikte med låga käkben och tydlig haka och underkäke. Du passar bra i glasögon eftersom de på ett naturligt sätt delar av ditt ansikte. Välj helst vida glasögon där örondelen sitter lågt. Ovala bågar passar din ansiktsform, men undvik de minsta modellerna. Även båglösa glasögon i nedtonade färger är en bra idé.

5. Fyrkantigt ansikte

Du bör satsa på att hitta en glasögonmodell som gör ditt ansikte längre. Dina mest framträdande egenskaper är hakan, underkäken och pannan. Prova lätt rundade bågar som inte är för små och som har en tunn design. Båglösa glasögon kan också passa bra, men undvik små och inskurna modeller.

Välja färg på bågen

Kanske har du redan hört talas om färgtyper. De utgår från en människas hårfärg, hudton och ögonfärg och brukar delas in efter de fyra årstiderna. Färganalys kan vara ett hjälpmedel även när du väljer färg eller nyans på dina bågar.

Vintertypen

Vintertypen:

Vintrar har i ofta mycket ljus hy med en lätt blå underton. Deras hud kan även vara lätt olivfärgad. En vinter utan makeup kan se ganska blek ut. Majoriteten har mörkt eller svart hår. En känd vinter är Elizabeth Taylor. Ögonen är hasselnötsbruna, blå eller gröna. Vintrar klär i klara, starka och kalla färger som svart, vitt, grått och blått. De bör däremot undvika färger som guld, brun, orange och pasteller. Snygga bågar till en vinter är modeller i silver eller blåsvart.

Vårtypen

Vårtypen:

Marilyn Monroe var en tydlig vår. Vårarnas hudton drar åt persikohållet och de har ibland fräknar. Hårfärgen går ofta från blond till rödblond och ögonen kan vara blå, blågrå, gröna, gråbruna eller gyllenbruna. Vårtypen ser fantastisk ut i fräscha vårfärger som naturvit, krämbeige, lila, laxrosa, kornblå, ljusrosa, varmbrun, guld, koppar och brons. Bra bågar för våren är modeller i guld, beige, hummerröd eller ljusbrun.

Sommartypen

Sommartypen:

Människor som tillhör sommartypen har oftast askblont hår och babyblå, bruna eller grå ögon. Deras hud är ljus och rosig. Grace Kelly var en typisk sommar. De bästa färgerna för sommartypen är svala och intensiva, men inte för skrikiga eller mörka, färger som blå, rosa, röd, silvergrå och benvit. Sommartypen bör däremot undvika svart, guld, orange och kritvitt. Vid val av bågar är rosa, ljusblå eller lavendel heta tips.

Hösttypen

Hösttypen:

Sångerskan Milva är en typisk höst. Människor i den här gruppen har ofta gyllene hudtoner, men kan även ha elfenbensfärgad eller persikofärgad hy och en tendens till fräknar. Många hösttyper har rött hår som skimrar i guld och mörkbruna, grönbruna eller gröna ögon. De bör välja alla jordnära färger som brun, orange och grön men även nyanser i djuprött, elfenben eller vanilj. Guld, brons och koppar är också perfekt för hösten, som med fördel bär bågar i en guldig nyans eller en naturfärg.

Andra bra tips

Ta dig tid! Stressa inte när du ska köpa glasögon. Prova så många bågar du vill och låt optikern hjälpa dig. Visa dina favoritmodeller för din partner eller dina vänner och be om råd från människor du träffar ofta och som vet vad du klär i. Och viktigast av allt – se till att dina glasögon är bekväma och att du gillar hur de ser ut på dig.