Hitta en bra optiker

Många människor runt om i världen har synfel. Om du är orolig för din ögonhälsa är det kanske dags att besöka en optiker som kan hjälpa dig till perfekt syn igen.

Om du redan använder glasögon, eller tror att du behöver ett par, är det första steget ett besök hos optikern. Vilken optiker kan ge dig det du behöver? I det här avsnittet tipsar vi om hur du kan gå tillväga för att hitta en kompetent optiker som kan hjälpa dig med individuella lösningar för ditt synfel.

Många människor runt om i världen har synfel.

Om du redan använder glasögon, eller tror att du behöver ett par, är det första steget ett besök hos optikern.

Människor som besöker en optiker förväntar sig att få mer än ett par glasögon – det konkreta målet är ju att se tydligt igen. En bra återförsäljare erbjuder inte bara ett brett utbud av de senaste modebågarna utan tar sig också tid att hjälpa dig att hitta det synhjälpmedel som bäst motsvarar dina individuella behov.

 

Hur vet du om en optiker kan ge dig all service du behöver? Här är några enkla råd att hålla i minnet när du ska bedöma om optikern håller måttet:

 

  • Butiken ska vara mysig, välorganiserad och få dig att vilja hänga kvar en stund.
  • Professionell rådgivning börjar med rätt frågor – optikern ska alltid fråga var du tänker använda dina glasögon (på arbetet, under fritiden, vid träning osv).
  • En bra optiker informerar om olika glasögonlösningar. Han eller hon förklarar varför glas av god kvalitet är den viktigaste komponenten i ett par glasögon.
  • När du ska välja bågar finns det fler saker att ta hänsyn till än stilen och märket. Den anatomiska aspekten är också viktig. Lätta och flexibla bågar som är sköna att bära och material som inte är allergiframkallande är bara några av de viktiga punkterna.
  • Optiker som arbetar i godkända Relaxed Vision Centers genomgår årliga certifieringskontroller och använder de senaste mätinstrumenten för att undersöka din syn och anpassa dina glasögon. De kan mycket exakt bedöma din individuella synprofil och se hur ögonen samverkar.
  • En bra optiker erbjuder dig efterservice som t.ex. omfattar regelbunden kontroll av glasögonen.
  • När du hämtar dina glasögon ska din optiker kontrollera synen en gång till på olika avstånd. Han/hon ska dessutom kontrollera att bågen sitter bekvämt innan du lämnar butiken. Tips! Se och känn efter att bågen sitter bra innan du lämnar butiken. Dina nya glasögon ska inte trycka vid näsan, tinningarna eller öronen.

God rådgivning

Det effektivaste sättet att hitta ett par glasögon som passar perfekt är att testa olika bågar. Din optiker hjälper dig med det och rekommenderar dessutom glas som bäst uppfyller dina behov.

När glasögonen är färdiga kommer din optiker att justera dem så att de sitter perfekt. Det tycker vi är viktigt. För glasögon med dålig passform som glider ner på näsan är riktigt irriterande – eller hur?

Passformen är extra viktigt för progressiva glas. Dessa glas måste ha justerbara bågar där de exakta synfälten kan ställas in för att ge användaren optimal syn på alla avstånd.

Viktigt!
Det effektivaste sättet att justera progressiva glas är medan användaren står upp och håller huvudet och kroppen i ett naturligt läge.

En professionell optiker dokumenterar alla uppgifter och tjänster i samband med dina nya glasögon i ett glasögonpass. Vårt tips! Ha ditt glasögonpass med dig hela tiden. Om dina glasögon skulle försvinna eller gå sönder när du till exempel är på semester eller på resande fot kan en lokal optiker använda informationen för att ta fram nya glasögon.