Blir man gladare av gula glas?

Bättre seende med tonade glas

Tonade glas sätter färg på tillvaron. Men vilka andra fördelar har de? Vilka nyanser är mest välgörande och vilka färger är mest inne? Här vill vi visa hur kul det kan vara att botanisera i utbudet av färgade glas och välja det bästa alternativet för varje ljus och öga.

Bättre seende med tonade glas

Högre kreativitet med tonade glas

Alla tonade glas har en filterande effekt – oavsett nyans. Många människor tycker att gula glas får dem på gott humör eftersom de lyser upp tillvaron lite, men ur ett objektivt perspektiv lyser de egentligen inte upp något alls.  Alla tonade glas minskar i själva verket ljusets intensitet oavsett vilken färg du väljer. Däremot filtrerar gula glas bort mycket av det blå ljuset, vilket skapar en känsla av bättre kontrastseende. En förutsättning för denna effekt är rätt ljusförhållanden och i mörker eller halvmörker blir effekten inte densamma. Golfare, sportentusiaster och målskyttar använder ofta gula glas för att bättre se kontraster på banan när det är regnigt eller dimmigt ute.

 

Motorcyklister och cyklister bör avstå från mycket mörka glas (kategori 4) eftersom de begränsar ljusinstrålningen till tre till åtta procent. Det kan medföra att man alltför sent uppfattar bromsljus eller röda trafiksignaler.

Utöver de enkla färgerna kan man med olika doppningsmetoder skapa färgnyanserade glas  som reducerar ljus i olika grad upptill och nedtill. Solglasögon med färgnyanserade glas är mycket lämpliga i situationer där ljuset vid marken och högre upp skiljer sig åt. De är därför populära bland motorcyklister. Nertill där föraren tittar på instrumentpanelen är glaset minimalt tonat, upptill är det mörkare för att förhindra att föraren bländas när han/hon tittar på vägen.

Studier har visat att olika människor upplever samma färg på olika sätt. Välj alltid en nyans som känns bekväm för dina tonade glas och gå inte automatiskt på favoritfärgen. Hos din optiker finns olika färgprover att testa innan du gör ditt slutliga val.

Polariserande glas är praktiska för både vattensportentusiaster och förare som vill se mer kontraster och minimera irriterande bländningseffekter.

För dig som vill sticka ut har vi följande tips – modefärger från Carl Zeiss! De täcker hela färgspektrat från karibiska havsnyanser till himmelsblått eller intensiv neon – från orange till brun och från natur till kamouflage – och ger dig en helrätt look.

Neontrend

Trend Neon

Färgen – lysande, bäst i gulgrönt.
Modeuttrycket – retro med åttiotalsinfluens, kombinationer av vitt, neon som accentfärg.
Glaset – neongrönt
Gröngula nyanser: 40/15 %

Oceanblå trend

Trend Blue Ocean

Färgen – som havet vid Capri.

Modeuttrycket – maritimt, medelhavsinspirerat, mångskiftande, från capribyxor till blomtryck.

Glaset – capriblått
Blågröna nyanser: 45/40 %

Orange trend

Trend Orange

Färgen – varm, klar, solig.

Modeuttrycket – öppet, grafiskt, ofta med bruna inslag, orientalisk inspiration, bohemiska drag.

Glaset – orientalisk orange
Brunorange nyanser: 60/45 %

Naturtrend

Trend Natural Colours

Färgen – allt mellan brunt och grönt.

Modeuttrycket – city chic, chokladnyanser, kvalitetsmaterial, kamouflagedesign.

Glaset – naturbrunt
Brungröna nyanser: 55/40 %

Modefärger för alla organiska glas (plastglas) med ett brytningsindex på 1,5 och 1,6. Samtliga fyra färger fungerar bra i bilen under dagtid, men bör undvikas på natten.