Vad är färgblindhet och vad kan drabbade göra åt det?

Det är en gendefekt som gör 180 miljoner människor på jorden färgblinda. Färgblindhet kan delas upp i olika grader.

Den mest påträffade formen är att inte helt kunna urskilja färgerna rött och grönt. Detta kallas färgblindhet. Som tur är är total färgblindhet mycket sällsynt. Drabbade personer kan endast urskilja gråskalor. Sjukdomen är ärftlig. Glasögon och kontaktlinser hjälper inte, men här följer några intressanta fakta.

Vad är färgblindhet och vad kan drabbade göra åt det?

Vad är färgblindhet och vad kan drabbade göra åt det?

De flesta tar för givet att livet kan ses i färg. Man ser till att klädernas färger matchar, ens aptit väcks när man ser en röd, solmogen jordgubbe och man njuter av naturens alla färger. Men sådana färger kommer de cirka 180 miljoner som är drabbade av färgblindhet runt om i världen aldrig eller endast delvis att få uppleva. Antingen har de ett defekt rödgrönt seende eller röd-grön färgblindhet, eller starkt nedsatt färgseende alternativt i sällsynta fall total färgblindhet. Detta kallas vardagligt färgblindhet.

 

Personer med normalt färgseende blandar de tre grundfärgerna rött, grönt och blått för att skapa alla andra färger. Tapparna, sensorcellerna på näthinnan gör detta åt oss. De fungerar endast på dagen – på natten ser vi allting i grått. Det finns dock flera olika typer av färgblindhet. Även om många tror att det är en och samma sak så omfattar begreppet färgblindhet flera olika typer av defekt färgseende. Experterna delar in det i följande sjukdomar:

Defekt färgseende

Människor med defekt färgseende har endast en begränsad förmåga att urskilja färgtoner. Sensorcellerna, de röda, gröna och blå tapparna, finns på näthinnan, men en del fungerar inte som de ska, vanligtvis tapparna som gör att vi ser grönt. Den medicinska termen är deuteranomali. Personer med nedsatt känslighet för rött ljus lider enligt medicinsk terminologi av protanomali.

Partiell färgblindhet

I den här typen av färgblindhet saknas en del av sensorcellerna. De som lider av detta har bara två fungerande typer av tappar. Detta medför att deras färgseende är starkt nedsatt. För bilister med nedsatt eller utebliven känslighet för rött ljus kan det vara extra farligt. I dimma till exempel upplever de bakljusen på en bil framför dem som svarta.

Total färgblindhet

Störningen som kallas akromatopsi är mycket sällsynt. De som lider av sjukdomen kan inte se några kulörta färger. De är dessutom mycket känsliga för ljus, befinner sig därmed konstant i "nattläge" och kan endast urskilja grova konturer i mörkret.

Både medfödd färgblindhet och medfött defekt färgseende beror på en gendefekt. Män drabbas mycket oftare än kvinnor. Den vanligaste färgsinnesdefekten som utvecklas under livet är blå-gul färgblindhet. Den uppstår vanligtvis till följd av åldersförändringar i gula fläcken. Personer med nedsatt färgseende sedan födseln är ofta ovetande om sin åkomma. Problemet upptäcks oftast inte förrän omgivningen gör dem uppmärksamma på det.

Färgblindhet kan diagnostiseras med olika färgtester, vilket är viktigt för att undvika problem i yrkeslivet och i trafiken. Följande tester kan göras:

Pseudoisokromatiska tavlor

Testet visar ett tal på en färgad bakgrund (ofta upplöst i prickar). Testet kan användas för att till exempel diagnostisera röd-grön färgblindhet.

Farnsworth-metoden med färgad prick

Här ska patienten sortera stenar med olika nyanser. Testet är något mer komplext. Det kan användas för att upptäcka en blå färgblindhet.

Nagels anomaloskop

I detta test använder patienten en rund testapparat för att blanda och matcha olika färgtoner. Med utrustningen kan man fastställa graden av färgblindhet. Röd färgblindhet kan diagnostiseras bäst med denna metod. Det kan till exempel användas som gallring för vissa yrken såsom målare, busschaufför eller pilot.

Det är idag ännu inte möjligt att korrigera färgblindhet med glasögon eller kontaktlinser. Med specialglasögon kan man endast förändra färgkontrasten, inte färgseendet. Ett värdefullt tips för de som är totalt färgblinda: specialglasögon med röda glas. De minskar bländande dagsljus i större utsträckning är normala glasögon eller solglasögon.