Perfekta glas för optimalt seende

Ett enkelt syntest avslöjar vilka synfel en person har och optikern kan utifrån det ordinera ett glas som återger patienten en perfekt skärpa

Över 39 miljoner tyskar lider av någon typ av brytningsfel och börjar använda glasögon från sextonårsåldern och uppåt (källa: Allensbach-studie 2008). De ser i regel ganska dåligt utan synhjälpmedel och anledningen kan fastställas med ett enkelt syntest.

Perfekt syn med rätt glasögonglas

Perfekt syn med rätt glasögonglas

Alla människor som drabbas av en synnedsättning kan få hjälp med rätt glasögonglas – oavsett om det gäller översynthet (endast ser föremål på avstånd tydligt), närsynthet (endast föremål på nära håll återges tydligt på näthinnan), astigmatism (en onormal krökning i hornhinnan ger suddig eller förvrängd syn) eller ålderssynthet (tilltagande problem med närseende).

 

Våra ögon är uppbyggda ungefär som en kamera där hornhinnan och linsen motsvarar kamerans lins. De koncentrerar ljusstrålarna och projicerar dem korrekt på näthinnan. Ackommodationen är linsens fokuseringssystem. Den kan jämföras med en kamera som låter oss se föremål på rätt sätt både på avstånd och nära. Det är dock ganska få människor som kan förlita sig helt på att systemet fungerar.

 

I expertkretsar brukar man utgå ifrån att omkring 50 miljoner tyskar har någon typ av brytningsfel. Endast 58 procent av alla över 40 år som inte använder glasögon har full synkapacitet och även bland glasögonbärarna har endast 66 % perfekt skärpa (källa: Allensbach-undersökning 2006).

 

Det finns med andra ord stor anledning för personer runt 40 år att genomgå en årlig synkontroll hos en ögonläkare. För den goda nyheten är att nästan alla synfel kan korrigeras med rätt glasögonglas. Regelbundna ögonundersökningar visar om det finns ytterligare avvikelser och förändringar i ögat.

Detaljframställning

Besök hos optikern

Besök hos optikern

Närsynthet (myopi)

Ögats alltför kraftiga brytning korrigeras med en konkav lins som ser till att bilden återges skarpt på näthinnan.

 

Översynthet (hyperopi)

Ögats alltför svaga brytning korrigeras med en konvex lins som ser till att bilden återges skarpt på näthinnan.

 

Astigmatism

Ögats ojämna brytning korrigeras med ett cylinderglas som ser till att bilden återges skarpt och utan förvrängning på näthinnan.

Ålderssynthet

Ögats begränsade brytkraft i närområdet korrigeras med en konvex lins (läsglasögon) som gör att föremål på nära håll återges skarpt på näthinnan.

Synanimeringar: Hur fungerar synen?

Idag är urvalet av glasögonglas närmast obegränsat och det finns optimala produkter för alla synfel. De delas in i följande kategorier:

Enkelslipade glas
Dessa glas har samma styrka över hela glasytan, vilket ger ett klart och avslappnat seende på bestämda avstånd.

Ögat ställer fortfarande själv in synskärpan för seende på andra avstånd, t.ex. när du läser. Läsglasögon för ålderssynthet är undantag eftersom dessa glas optimeras för korta avstånd.

Med dagens moderna teknik kan man hålla nere glasögonens vikt till ett minimum. Även kraftiga brytningsfel kan korrigeras med tunna och lätta glasögonglas som är mycket bekväma att bära.

Många ZEISS-produkter, inklusive de färglösa glasen, absorberar tillräckligt mycket UV-ljus för att ge ett optimalt UV-skydd under normala väderförhållanden.

Har en infälld extralins i glaset

Har en infälld extralins i glaset

Bifokala glas

Som namnet antyder ger dessa glas två (= prefixet ”bi”) optiska effekter – för när- och avståndsseende. Dubbelslipade mineralglas (vanligt glas) har en insmält läsruta nertill i glaset med rätt dioptrivärde för närområdet. På dubbelslipade organiska glas (plastglas) uppnås näreffekten med en ingjuten ruta. Idag ersätts dubbelslipade glas allt mer av progressiva glas.

 

Trifokala glas

Utöver att korrigera användarens avstånds- och närseende har dessa glas även ett segment för mellanområdet (50 till 150 cm). Även de trifokala glasen tappar mark till fördel för progressiva glas.

Progressiva glas är mycket populära

Progressiva glas är mycket populära

Progressiva glas

Små mästerverk – de moderna progressiva glasen ger stora fördelar jämfört med bifokala och trifokala glas. Progressiva glas ger utomordentlig syn på alla avstånd och en steglös, osynlig övergång utan avbrott i synfältet.

 

Så tidigt som 1983 satte ZEISS nya standarder för progressiva glas med sin Gradal HS-lösning. Förkortningen HS står för Horizontal Symmetry (horisontell symmetri). Denna lösning ger helt homogena synintryck för höger och vänster öga.

 

Genom Gradal Top E kunde synområdena, i synnerhet mellanområdet, utökas och bättre anpassas till användarens fysiska behov. De första skräddarsydda progressiva glasen från Carl Zeiss kom ut på marknaden år 2000 och har utvecklats vidare sedan dess. Den senaste generationen kallas ZEISS Progressive Individuell 2 och har en funktionsyta som kan optimeras för varje individuell effekt. Här tas hänsyn till individuella egenskaper som pupillavstånd, inklinationsvinkel, avstånd från ögat till glaset, bågens storlek och det närliggande verksamhetsområdet.

Sortiment av progressiva glas