Glasögonens historia

Det första synhjälpmedlet uppfanns för omkring 700 år sedan

I dag är det en självklarhet – när din syn försämras och dina ögon blir svagare går du till en optiker eller ögonläkare och provar ut ett par glasögon.  Så enkelt har det inte alltid varit. Det var inte förrän på 1200-talet som människor faktiskt kunde förbättra sin syn med hjälpmedel.

Glasögonens historia

Mayaindianerna, egyptierna, kineserna och grekerna vara alla framstående kulturer som uträttade stordåd redan för tusentals år sedan. När det handlade om synen stod dock även de lärde handfallna. Då liksom idag märkte man att det mänskliga ögat försvagades med åldern.

 

Den framstående romerske talaren Cicero beklagade sig ständigt över att han tvingades låta slavar läsa upp alla texter och kejsar Nero såg sina älskade gladiatorspel genom en ädelsten. Faktum är att den grekiske filosofen Ptolemy som verkade redan 150 år f.kr kände till de första lagarna om ljusets brytning (refraktion), men det var först 1 000 år senare som den arabiske matematikern och astronomen Alhazen förstod hur brytningslagen faktiskt påverkar vår syn.

Munkar utvecklade de första synhjälpmedlen

Till slut var det italienska munkar som under 1200-talet lyckas tillverka de första slipade glasen. De fungerade i stort sett som förstoringsglas och munkarna utgick från en typ av mineral som kallas beryll. År 1267 kunde franciskanermunken Roger Bacon i Oxford även vetenskapligt bevisa att det gick att göra små bokstäver större med glas som slipats på ett speciellt sätt.

I Murano såg glasögonen dagens ljus

Glasfabriken i Murano som utgör en del av Venedig är beryktad än idag och hävdar – med rätta – att det var här de första glasögonen tillverkades. Under 1200-talet låg här den enda fabriken som kunde tillverka det nödvändiga mjuka glaset. De första kvalitetsspecifikationerna definierades kort därefter. Dåtidens glasögon kallades läshjälpmedel och hade konvext slipade glas. Kanten tillverkades i järn, horn eller trä. Det fanns bara en modell och de första glasögonen användes i princip bara som läshjälpmedel av översynta personer.

Glasögon som statussymbol

Omkring 200 år efter startskottet började man i större utsträckning tillverka glasögon som påminde om dagens modeller. De tidiga nitglasögonen ersattes av glasögon med bågar, där infattningen tillverkades i ett stycke. Fortfarande var glasögon ett dyrbart privilegium förunnat de rika.

I Spanien blev stora glasögonmodeller en eftertraktad statussymbol. Man började även använda näsbryggor i läder för att göra dem mer bekväma. Den största svårigheten var just passformen. Glasögonbågen ville hela tiden halka av näsan och var ofta så tung att glasögonen blev obekväma att bära.

I Nürnberg började man under 1700-talet tillverka glasögon med en ny typ av båge. Bland allmänheten gick de under det mindre smickrande namnet "näskrossare" – men de blev snabbt en succé eftersom bärkomforten nådde höjder man tidigare bara drömt om.

Vid 1700-talets slut blev glasögon med enkelglas på modet. Dessa s.k. monokler användes av societetsdamer och herrar i Tyskland och England. Fransmännen i sin tur föredrog pincené-modellen (näsklämman) som även den hade enkelglas och som klämdes fast över näsroten. Fördelen med den franska modellen var att den satt ganska löst och snabbt kunde tas av om man fick sällskap. Detta var viktigt eftersom man fortfarande i hög grad skämdes över att använda sin pincené offentligt.

Dagens glasögon

I början av 1900-talet fick glasögonen till slut sitt nuvarande utseende och en mer anatomisk design. Idag finns det glasögon i otaliga former och material – och alternativen är närmast obegränsade. Glasögon har blivit det viktigaste synhjälpmedlet i världen och dessutom en populär modeaccesoar.