Mörknar snabbt. Ljusnar snabbt. Färgskiftande glas från ZEISS

Ute i solen såväl som inomhus: bättre seende dygnet runt med PhotoFusion färgskiftande glas från ZEISS

Är du på jakt efter ett par nya favoritglasögon? Ett par som du ser bättre med i alla ljusförhållanden, dag som natt? Vad sägs om färgskiftande glas som ger ett 100-procentigt skydd mot solen och dess skadliga UV-strålar och samtidigt innebär att du slipper byta tillbaka till dina vanliga glasögon? Från och med nu erbjuder ZEISS dessutom kraftfulla färgskiftande glas  i av ZEISS välkända kvalitet. Och det bästa är att färgskiftande PhotoFusion-glas med högt och medelhögt brytningsindex skiftar från mörka till ljusa upp till 2 gånger snabbare* än tidigare fotokromatiska glas från ZEISS.

*Genomsnittlig prestanda för 1,67-, 1,6- och polykarbonatglas. Prestandan beror på material, temperatur och ljusförhållanden.

Färgskiftande glas kallas även ”fotokromatiska” och har funnits på marknaden sedan 1960-talet. Då gjorde kemisten Stanley Donald Stookey och hans kollega William Armistead en upptäckt som gjorde att man kunde ta fram glas som reagerade förvånansvärt kraftigt på UV-strålar. Sedan dess har mycket hänt och de färgskiftande glasens funktion och kvalitet har förbättrats. Idag är de populära bland många människor som bär glasögon till vardags och som vistas mycket både inomhus och utomhus.

Hur skiljer sig kvaliteten mellan olika färgskiftande glas?

Med färgskiftande glas slipper man ständiga glasögonbyten. ZEISS senaste marknadsundersökningar visar dock att glasögonbärarna ställer höga krav på de färgskiftande glasens kvalitet och funktion:

 • Färgskiftande glas ska snabbt anpassa sig till förändrade ljusförhållanden för att vara bekväma att bära
 • Färgskiftande glas ska vara riktigt mörka i solsken och helt klara inomhus för att ge bästa möjliga syn.
 • Färgskiftande glas ska vara effektiva och ge 100-procentigt UV-skydd.
 • Färgskiftande glas ska vara snygga och finnas i många attraktiva färger.
 • Färgskiftande glas ska ha en lång livslängd och hög prestanda.

 

Glasögon från ZEISS för alla ljusförhållanden

Det var med dessa krav i åtanke som ZEISS PhotoFusion utvecklades. I starkt ljus eller solsken mörknar PhotoFusion-glasen med högt och medelhögt brytningsindex på bara 15 till 30 sekunder. Inomhus ljusnar de igen på 5 till 10 minuter*. Det är därför som PhotoFusion är ledande inom färgskiftande glas. Och naturligtvis ger de alltid ett 100-procentigt skydd mot solens UV-strålar.

*Genomsnittlig prestanda för 1,67-, 1,6- och polykarbonatglas. Prestandan beror på material, temperatur och ljusförhållanden.

Liksom antireflexbehandlingar och anpassade progressiva glas lanserades färgskiftande plastglas först 1983 av American Optical, optikföretaget som Carl Zeiss Vision senare förvärvade.

Hur fungerar fotokromatiska /färgskiftande glas?

Färgskiftande glas bygger på en kemisk reaktion mellan vissa molekyler. Hemligheten bakom de färgskiftande PhotoFusion-glasen med högt eller medelhögt brytningsindex är fotoaktiva molekyler som reagerar snabbt på ändrade ljusförhållanden. Genom att kombinera dessa molekyler med ZEISS-glas har vi kunnat ta fram en ny generation av kraftfulla färgskiftande glas.

Färgskiftande glas kallas ofta ”fototropa” (där ”fototrop” betyder ”vänder sig mot ljuset”) och ”fotokromatiska” (från grekiskans phos = ljus och chroma = färg). Båda termerna betecknar samma typ av glas.

Goda nyheter! PhotoFusion finns i i ett brett utbud av utformningar, märken och material. Det betyder att den som väljer PhotoFusion-glasögon kan dra nytta av alla andra kvalitetserbjudanden − för högre synkomfort och livskvalitet.

PhotoFusion kan kombineras med:

Många frågor och ett svar – PhotoFusion

 • Fungerar PhotoFusion-glas i bilen?

  Eftersom mycket av den ultravioletta strålning som aktiverar färgskiftande glas absorberas av bilens vindrutor blir färgskiftande glas inte lika mörka i bilen som de blir utomhus. PhotoFusion ger visserligen ett visst skydd mot bländning i bilen, men en för en del användare kan det ändå vara bekvämare att använda vanliga solglasögon under längre bilkörningar.

   

 • Kan PhotoFusion-glas ersätta solglasögon?

  För allmänt bruk – inomhus, utomhus, på dagen eller natten – ger PhotoFusion-glas utmärkt syn och skyddar mot bländning. I vissa situationer kan vanliga solglasögon med färgat glas ge högre skydd mot bländning och bättre synkomfort. Det gäller t.ex. om du tillbringar mycket tid i extremt starkt solljus och höga temperaturer, i bilar där vindrutan stänger ute mycket av den ultravioletta strålningen eller i miljöer med kraftiga ljusreflektioner mot vattenytor eller snö.

 • Hur reagerar PhotoFusion-glas i skuggan?

  Beroende på UV-strålarnas intensitet i skuggan blir de färgskiftande glasen inte lika mörka som i direkt solljus, men de ger alltid ett 100-procentigt UV-skydd.

 • Kan jag använda PhotoFusion-glas hela dagen, både inomhus och utomhus?

  Ja, klara PhotoFusion-glas är i princip helt transparenta och fungerar perfekt inomhus och på natten. När PhotoFusion-glasen utsätts för solljus mörkar de så mycket som behövs för att ge bästa möjliga bländningsskydd. I kraftigt solljus är de nästan lika mörka som solglasögon.

   

 • Vilka fördelar har PhotoFusion-glas jämfört med klara glas?

  Till skillnad från klara glas mörknar färgskiftande PhotoFusion-glas när omgivningsljuset ökar. De är i princip helt transparenta inomhus och nästan lika mörka som solglasögon utomhus i kraftigt solljus. Där ger de bländningsskydd och bättre synkomfort.

   

 • Kommer PhotoFusion att fungera lika bra som mina tidigare färgskiftande glasögon?

  PhotoFusion-glasen med högt och medelhögt brytningsindex bygger på den senaste utvecklingen inom färgskiftande teknik och ger en mycket god prestanda. De mörkar upp till 20 procent snabbare* och tonas tillbaka upp till 2 gånger snabbare* än tidigare fotokromatiska glas från ZEISS.


  Användartester har visat att 97 % av alla användare ansåg att PhotoFusion var bättre eller lika bra som deras gamla färgskiftande glas.


  *Genomsnittlig prestanda för 1,67-, 1,6- och polykarbonatglas. Prestandan beror på material, temperatur och ljusförhållanden.