Din personliga linslösning

Det femte och sista steget − Nu är det upp till dig att göra tillval till dina precisionsglas precis som när du köper en bil.

Du kan välja mellan många olika kvalitetsnivåer − som hotellstjärnor på semesterresan

Du kan välja mellan många olika kvalitetsnivåer − som hotellstjärnor på semesterresan

All information har samlats in och nu är det dags att välja. Precis som när du köper en bil kan du välja den bästa lösningen för dina precisionsglas. Det finns fyra baskategorier av ZEISS-glas. Typ och material är två grundläggande kvalitetsfaktorer som du har möjlighet att påverka. Tillval nummer tre och fyra − ytbehandlingar och solskydd − gör dina glas än mer praktiska och bekväma. Gå igenom följande steg för att välja de bästa lösningarna för dig.

Först har vi de enkla, sfäriska glasen (trestjärniga) som sprider ljuset och förstorar dina ögon

Först har vi de enkla, sfäriska glasen (trestjärniga) som sprider ljuset och förstorar dina ögon

1. ZEISS lens type

Baserat på all insamlad information kommer din optiker att rekommendera ett glas som fyller alla dina behov. Du kan välja mellan olika kvalitetsnivåer och tillval, men i grund och botten ordinerar din optiker något av följande: enkla glas eller progressiva glas.
Låt oss börja med de enkla glasen. De korrigerar synen jämnt över hela linsytan, vilket ger skarpt och avslappnat seende på önskat avstånd. ZEISS enkla glas finns i tre kvalitetsnivåer. Först har vi de enkla, sfäriska glasen (trestjärniga) som sprider ljuset och förstorar dina ögon. Och sen de skräddarsydda, icke-sfäriska glasen (femstjärniga). De är tunna och lätta högkvalitetsglas som ger optimal syn utan spridning.

 

De progressiva glasens uppgift är att optimera användarens synfält. Med dessa avancerade glas kan vi tydligt se föremål som befinner sig långt eller nära – och på alla avstånd däremellan (läs mer om progressiva glas).

 

Det är som att köpa en ny bil – du kan välja olika kvalitetsnivåer beroende på hur mycket ditt när- och avståndsseende behöver korrigeras och beroende på hur du tänker använda dina nya progressiva glas.

Skräddarsydda progressiva glas från ZEISS

Skräddarsydda progressiva glas från ZEISS

Längst ned på skalan återfinns de enkla progressiva (tvåstjärniga) glasen. Med dem ser du tydligt när du läser text på nära håll eller spanar bort mot horisonten – men i området däremellan finns suddiga partier. Högst upp finns  skräddarsydda progressiva glas från ZEISS (femstjärniga). Dessa kvalitetsglas utformas efter dina individuella parametrar och ger en närmast osynlig övergång. Resultatet? Perfekt seende på alla avstånd.

 

Vill du se ännu bättre väljer du glas med i.Scription®-teknik som låter dig se skarpare, tydligare och med större konstraster även på natten och i dåligt ljus.

Din optiker hjälper dig att välja rätt material till dina precisionsglas

Din optiker hjälper dig att välja rätt material till dina precisionsglas

2. ZEISS lens linsmaterial

Din optiker hjälper dig att välja rätt material till dina precisionsglas (se även glas- eller plastlinser).  Materialvalet är avgörande för komforten när du ska bära dina glasögon. Ju större korrigeringsbehovet är, desto tyngre och tjockare blir glasen.

Glasögonglas i enkla material (trestjärniga) är ofta tjocka och tunga. Med moderna, syntetiska material i stället för glas kan man tillverka smidigare linser och högteknologiska material sparar upp till 40 % i tyngd och tjocklek.

En femstjärnig lösning ser bättre ut – och upplevs bättre. Ju tunnare glasen är, desto bättre lämpad är de för träning eller andra aktiviteter du gärna ägnar dig åt.

t.ex. ett antistatiskt skikt som hindrar smuts från att fästa.

t.ex. ett antistatiskt skikt som hindrar smuts från att fästa.

3. ZEISS linsytbehandlingar

Låt oss titta på några tillval som gör ditt specialglas ännu bättre. Vad sägs om en effektiv ytbehandling? Du kan t.ex. välja ytbehandlingar som gör glasen hårdare och mer reptåliga eller en antireflexbehandling. I utbudet finns även antistatiska eller smuts- och vattenavvisande ytbehandlingar. Din fördel − kvalitetstillägg i form av ytbehandlingar låter dig se tydligt hela tiden. Dessutom blir glasen lättare att rengöra. Valet är ditt.

Ännu smartare är glasögonen med färgskiftande glas som automatiskt anpassar sig efter ändrade ljusförhållanden

Ännu smartare är glasögonen med färgskiftande glas som automatiskt anpassar sig efter ändrade ljusförhållanden

4. ZEISS solglas och färgskiftande glas

Gör om dina precisionsglas till solglasögon som skyddar mot såväl UV-A- som UV-B-strålar. Skydda dina ögon mot skadligt UV-ljus.

 

När det gäller färg är alternativen närmast obegränsade. Du kan även fundera på snygga färgade glas med hög feel-good-faktor.

Färgskiftande glas är en bekväm lösning. De anpassas automatiskt efter ljusskiftningar och är perfekta för människor som ständigt utsätts för olika ljusförhållanden – inomhus och utomhus. Så skönt att slippa byta glasögon i tid och otid! Dina glas kan dessutom förses med ett polariserande filter som förhindrar störande reflektioner mot vattenytor, till exempel när du kör bil på en våt vägbana och solen skiner.

Se till att du får allt stöd du behöver för att göra det bästa valet − låt din optiker hjälpa dig att hitta den bästa linslösningen för dig.

Följ Julias väg mot perfekt syn och lär sig mer om ZEISS precisionsglas i följande film.

Det är klokt att komma väl förberedd till optikern och du kan gärna ladda ner ett kort frågeformulär med alla relevanta uppgifter om din individuella synprofil: Frågeformulär ”Min individuella synsituation”.

Carl Zeiss Partner nära dig

Hitta Carl Zeiss Vision Partner nära dig

mer