Redan på ett tidigt stadium bör man kontrollera barns syn och ögon

ZEISS för barn

Hjälp ditt barn att på ett lekfullt sätt välja ut glasögonbågar.

ZEISS för barn

Barns ögon är värdefulla och behöver extra skydd.

ZEISS för barn

Se till att du väljer en optiker som är van vid barn och som kan vinna deras förtroende.

ZEISS för barn

Plastglas och lättviktsbågar är det bästa valet för barn.

ZEISS för barn

Semester eller utelek: solkräm, solglasögon och någon form av solhatt är ett absolut måste.

ZEISS för barn

Glasögon för barn: Barn hos optikern

Några tips om barns ögon och glasögon för barn

Är synen vårt viktigaste sinnesorgan? Viktigare än huden, näsan, öronen och tungan? Det är svårt att säga. Men en sak är säker: om vi - och det gäller särskilt barn - ser dåligt påverkas vår uppfattningsförmåga och i förlängningen hela vår livskvalitet negativt. Detta blir ännu tydligare i en värld som i allt större utsträckning domineras av synintryck. Vi som föräldrar måste därför ge våra barns ögon och synutveckling särskild uppmärksamhet. BÄTTRE SEENDE har tagit fram några tips om barns syn och om glasögon för barn för att hjälpa dig att hantera denna komplexa och viktiga fråga.

Säkerhet för små ögon

Våra ögon är värdefulla och känsliga och behöver extra skydd - särskilt barns ögon.

 • Utsätt inte ditt barns ögon för onödiga risker. Se till att ditt barn alltid bär skyddsglasögon vid aktiviteter där damm, flisor, spån eller stänk kan uppstå, till exempel vid slöjd- eller hantverksarbeten. Även kraftiga vätskestrålar kan vara farliga. Ett par solglasögon är ett bra sätt att skydda ögonen när barnen till exempel leker med vattenpistoler.
 • Skydda ditt barns ögon med ett par solglasögon av hög kvalitet med 100 % skydd mot skadlig UV-A- och UV-B-strålning. Det är ytterst viktigt att skydda barns ögon mot solen eftersom även små ögon kan bli "solbrända" med röda, irriterade eller till och med inflammerade ögon som följd.
 • Säkerställ att ditt barns ögon inte kommer i kontakt med frätande eller irriterande ämnen, t.ex. syror och lut, när du exempelvis använder lim eller lacker.
 • Skydda barnets ögon mot för kraftigt ljus eller skadlig strålning när du till exempel svetsar eller arbetar med laser. Detta kan i värsta fall leda till kroniska skador på barnets ögon.
 • Precis som en hjälm kan ett par sportglasögon skydda barnets ögon mot skador och irritation vid aktiviteter som till exempel cykling, simning eller skidåkning.

Bra för barnögon

 • Frisk luft är inte bara bra för barnets allmänna hälsa utan lika mycket för hans eller hennes ögon. Att leka utomhus är ett perfekt sätt att låta ögonen slappna av och på så sätt kompensera för de långa stunder som barnet läser på nära håll, till exempel i skolan, vid spel eller framför pappas mobil! Vetenskapliga studier har bevisat att barn som ofta och regelbundet tittar på längre håll i mycket mindre utsträckning lider av irriterade ögon.
 • Ett passande par solglasögon för barn skyddar ögonen och gör att de kan vila sig, redan när de första solstrålarna tittar fram på våren.
 • Även om ditt barn inte har några uppenbara synproblem rekommenderar experterna att barn bör genomgå en första synundersökning senast när de fyller tre år. Den andra undersökningen bör ske precis innan skolstarten och därefter vartannat år, för att man på ett tidigt stadium ska kunna upptäcka om barnets syn håller på att försämras. Alla för tidigt födda barn, och alla barn vars föräldrar eller syskon skelar eller har mycket dålig syn, bör genomgå en synundersökning redan vid 6-12 månaders ålder och därefter med jämna mellanrum.

6 optikertips för att köpa barnglasögon

BÄTTRE SEENDE bad Hendrik Gausepohl, tysk optiker, att dela med sig av sina sex bästa tips när det gäller barnglasögon.

 1. Börja med att välja en båge som passar barnets ansiktsform. Bågen får inte vara för stor, så att glasen senare kan centreras optimalt.
 2. Välj alltid plastglas eftersom de erbjuder mest säkerhet och skydd vid lek.
 3. Det bästa valet är glasögonbågar som kan anpassas flexibelt till barnets ansikte med mjuka, anpassningsbara näskuddar - helst tillverkade av silikon - och flexibla justerbara sidor.
 4. Investera i en hårdhetsbehandling så håller glasen längre. För barn i skolåldern rekommenderas dessutom glas med reflexfri yta. Ljusreflexer från taklampor kan störa synen och leda till att barnet tappar koncentrationen.
 5. Peppa ditt barn så att han eller hon använder sina glasögon och dessutom gillar att använda dem. Låt barnet vara med och välja båge. Och bit ihop om han eller hon väljer en färg som inte direkt är din stil! Här på min praktik försöker vi göra undersökningen så lekfull och trivsam som möjligt för barnen. Barnen brukar uppskatta handdockorna som vi använder i vårt arbete väldigt mycket.
 6. Visserligen behöver barnens ögon UV-strålning för att utvecklas, men i bergen, vid snö eller på stranden är det viktigt att de använder solglasögon med 100 % UV-skydd, eftersom strålningen är starkare här.

Så märker man om barnet ser dåligt

Se till att det blir roligt för barnet att testa synen.

Optiker Hendrik Gausepohl rekommenderar att man håller noga koll på barnets synutveckling. Om man märker tecken på skelning, ögondarrning eller grå missfärgningar i pupillen bör man omedelbart kontakta en optiker. Samma sak gäller om ögonsjukdomar eller kraftiga synfel ligger i släkten. En annan varningssignal är om bebisar inte söker ögonkontakt när man pratar med dem.

Hos små barn är ögats lins ännu väldigt mjuk och mycket anpassningsbar, vilket innebär att den utan problem kan anpassa sig till olika avstånd. Om ena ögat inte fungerar lika bra som det andra märker föräldrar ibland inte att det "bra" ögat i praktiken kompenserar för det "dåliga". Därför rekommenderar man att barnet tidigt genomgår en synundersökning, med fördel vid runt tre års ålder.

Ett besök hos en optiker är ett absolut måste innan barnet börjar skolan. Vid 14 års ålder bör nästa synundersökning ske för att kunna upptäcka eventuella synförändringar i god tid, framför allt närsynthet. Nästa undersökning görs normalt inför körkortsutbildningen.

Bättre seende: från nyfödd till tonåring

Vill du veta mer om hur barns ögon utvecklas? Eller vad som är viktigt att tänka på när det gäller barnglasögon? Här får du veta mer.

Perfekt syn för barn

Barnglasögon måste uppfylla höga krav

mer

Våra barns ögon

Nyfödda barn ser direkt när de föds men deras synskärpa behöver tid att utvecklas

mer

Inte bara läckert: solskydd för barnens ögon

Solglasögon kan vara riktigt läckra - till och med på barn. Men att skydda barnens känsliga ögon handlar om mer än att se cool ut.

mer

Hjälp, behöver mitt barn glasögon?

Varför det är så viktigt för spädbarn och barn att genomgå syntest regelbundet.

mer

Rätt glasögonbågar för barn

Att ta beslut är aldrig enkelt. Och det är inte bara utseendet som är viktigt när man ska välja glasögonbågar för barn.

mer