Glas som mörknar för bekvämare syn, flexibilitet och skydd

10 tips från SE BÄTTRE: för vem lämpar sig fotokromatiska glasögonglas från ZEISS och när ska de bäras?

Moderna glas som mörknar, såsom PhotoFusion® av ZEISS, kan vara passande och användbara för alla ljusförhållanden i ditt liv. De gör det mindre ansträngande och mer bekvämt att se, men ger också ögonen 100% UV-skydd och uppfyller alla dina modebehov. Låt oss visa dig för vem och i vilka synsituationer som fotokromatiska glasögonglas med styrka kan erbjuda ett verkligt mervärde.

En molnig dag utan uppenbart solsken: PhotoFusion® skyddar fortfarande ögonen mot solens skadliga UV-strålar.

En molnig dag utan uppenbart solsken: PhotoFusion® skyddar fortfarande ögonen mot solens skadliga UV-strålar.

Utomhus mörknar PhotoFusion®-glaset enligt solljuset och ger 100% UV-skydd.

Utomhus mörknar PhotoFusion®-glaset enligt solljuset och ger 100% UV-skydd.

Även om solen skiner ute, är PhotoFusion® mycket klara inomhus och erbjuder bästa synen.

Även om solen skiner ute, är PhotoFusion® mycket klara inomhus och erbjuder bästa synen.

En liten men signifikant uppfinning av kemisten Stanley Donald Stookey och hans kollega William Armistead på 1960-talet gjorde det möjligt att tillverka receptglas som reagerar på UV-strålar. Nu finns högpresterande självtonande glas, såsom PhotoFusion® av ZEISS, som blir lika mörka som solglasögon mycket snabbt, och blir helt klara inomhus. ZEISS receptglas med PhotoFusion® erbjuder 100 procent skydd mot solens skadliga UV-A och UV-B-strålar och trevliga, naturliga och moderna färgnyanser. Trots detta är många glasögonbärare ovilliga att bära självtonande eller fotokromatiska glas med styrka, eftersom de anser att de receptbelagda glasen inte anpassar nyansen till ljusförhållandena tillräckligt snabbt. Image-faktorn kan också spela en negativ roll eftersom många glasögonbärare tycker att glas som mörknar ser gammaldags eller tantiga ut.

Vi har sammanställt tio tips för att ge dig några idéer om glasögonbärare och synsituationer som är idealiska för glas som mörknar:

1. Bekvämlighet: Glas som mörknar från ZEISS för dagligt bruk

Behöver du dina glasögon hela tiden? Stör det dig att alltid behöva ha med dig två par glasögon så att du kan se perfekt inomhus och skydda dina ögon mot bländning och UV-strålar utomhus när det är soligt? Glasögon med linser som mörknar kan göra ditt liv mer bekvämt, eftersom du alltid har rätt nyans för alla ljusförhållanden i ett enda par glasögon. PhotoFusion® receptbelagda glasögonglas med högt eller medelhögt brytningsindex mörknar på bara 15 till 30 sekunder i starkt ljus eller solljus*. Inomhus klarnar de igen på fem till tio minuter*, och blir tillräckligt klara för att erbjuda tydlig syn på kort tid. Naturligtvis erbjuder de även 100 procent skydd mot solens UV-strålar vid alla färgtonsnivåer.

2. Avslappning: Glas som mörknar från ZEISS för ljuskänsliga ögon

Är du särskilt känslig för ljus? Måste du alltid plocka fram dina solglasögon snabbare än andra? Även när solen knappt kikar fram bakom molnen så är det redan ansträngande för dina ögon. Glas som mörknar kan vara ett underbart synstöd för att minska belastningen på dina ögon, eftersom de anpassar sig till respektive ljusförhållanden nästan oändligt. I svagt solljus blir de inte helt mörka som solglasögon, så att du fortfarande kan se tydligt trots mörknandet.

3. Mindre ansträngning: Glas som mörknar för en lång dag med förändrade ljusförhållanden

Du har haft en lång arbetsdag. Du bär glasögon och måste skifta ofta mellan att vara utomhus och inomhus för jobbet. Att byta glasögon hela tiden är frustrerande och du glömmer ofta eller har inte händerna fria. Dina ögon blir ansträngda och har en brännande känsla på kvällen. För dig är glas som mörknar ingen lyx, de kan vara ett viktigt verktyg - även om du bara har smärre synfel. Dina glasögon förändras snabbt från vanliga glasögon till virtuella solglasögon så snart du byter arbetsplats från inomhus till utomhus - och vice versa. Du har rätt optiska verktyg för varje uppgift, och dina ögon kommer att uppskatta det.

4. Tydligt seende: Glas som mörknar för personer med en aktiv och sportig livsstil

Är du aktiv eller sportig? Vädret är inte alltid samarbetsvilligt och ljusförhållandena kan ändras ofta under sportaktiviteter. Du har ingen tid att byta glasögon. Glas som mörknar innebär att du är idealiskt utrustad för alla ljusförhållanden redan från början. Dina PhotoFusion® receptbelagda glasögonglas ändrar snabbt färgton från klara till mörka och från mörka till klara. Samtidigt skyddar de ögonen mot solens skadliga UV-A och UV-B strålar, medan det bästa är att de förbättrar din synkontrast och minskar bländning.

5. Barnvänliga: Glas som mörknar för barns känsliga ögon

Barns ögon är ännu känsligare för UV-strålar än vuxnas, eftersom de fortfarande utvecklas och släpper in mer ljus. Som ett resultat behöver barn faktiskt dagligt UV-skydd för ögonen. Om ditt barn bär glasögon, kan det vara klokt och mycket mer lämpligt att ge ditt barn glasögon med glas som mörknar. På så sätt kan du vara säker på att ditt barn är skyddat mot solens skadliga UV-A och UV-B strålar dygnet runt och fortfarande kan se klart och utan ansträngning i varje ljussituation, utan att behöva jonglera med två par glasögon.

6. Gränslösa på alla avstånd: Progressiva glas som mörknar

En uppsättning glasögon för alla situationer: Precis som progressiva glas kan spara dig besväret att ständigt behöva byta mellan läsglasögon och vanliga glasögon, så kan glas som mörknar spara dig besväret att konstant växla mellan solglasögon och vanliga glasögon. Att tappa bort, glömma eller inte veta var du ska lägga ditt andra par glasögon är nu ett minne blott. Koncentrera dig på ögonblicket, och njut av det - tack vare en optimal syn i alla ljusförhållanden.

7. I stället för kontaktlinser: Glas som mörknar för kontaktlinsbärare

Dina kontaktlinser - oavsett om de är dags-, månads-, årslinser eller multifokala - är dina bästa vänner. Men det finns situationer där du behöver glasögon. Du vill emellertid fortsätta vara lika fri och aktiv som tidigare, t.ex. vid sportaktiviteter. Sportglasögon med böjda och självtonande glas kan bli din bästa träningspartner. I ljus eller skugga, har du alltid rätt nyans, UV-skydd, och kan se med mer kontrast samtidigt som du upplever mindre bländning. Du behöver bara ett synstöd för en avslappad syn.

8. Modemedveten: Glas som mörknar från ZEISS för alla glasögonbågar

De tider då självtonande glas såg gammalmodiga och tantiga ut är förbi sedan länge. Moderna självtonande glas, som PhotoFusion® från ZEISS, finns i naturliga, moderna färger - precis som vanliga solglas. Glas som mörknar kan också slipas för att passa alla moderna bågar, som bågfria glasögon eller glasögon med böjda glas, så att du kan leva ut din modesmak till fullo.

9. Rörlighet: Glas som mörknar för resor

Särskilt när vi reser, vill vi ha mer flexibilitet och avkoppling. Följaktligen kan glas som mörknar vara en god reskamrat.

Du bör dock komma ihåg att de flesta av de UV-strålar som aktiverar glas som mörknar blockeras av bilarnas vindrutor, vilket innebär att receptbelagda glas inte mörknar så mycket i bilen. Även om PhotoFusion® receptbelagda glas erbjuder ett visst skydd mot bländning i bilar, rekommenderar vi att ändå bära "riktiga" solglasögon under långa resor med kraftigt förändrade ljusförhållanden (t.ex. genom tunnlar).

Fotokromatiska glas med styrka reagerar också på temperaturskillnader. Det innebär att självtonande glas mörknar mindre i starkt solljus när utomhustemperaturen är hög. Därför rekommenderar vi att bära solglasögon i sydliga länder i synnerhet.

10. Skydd: Glas som mörknar för medicinska skäl

Lider du ofta av ögoninflammation, kronisk konjunktivit eller torra och känsliga ögon? Kanske bör du skydda dina ögon mot starkt ljus och UV-strålar i synnerhet. Receptbelagda glas som ger permanent UV-skydd och anpassar sig till ljusförhållandena kan vara en verklig fördel för dig. Din ögonläkare eller optiker kan hjälpa dig med ditt beslut.

Intelligenta solglas som går från mörka i svagt ljus, till ännu mörkare i starkare ljus.
Finns i fyra moderna färger – Brown, Grey, Pioneer och Blue.


Vårt tips när man köper glas som mörknar

Det kan finnas stora skillnader i kvalitet och prestanda för glas som mörknar. Fråga din optiker om prestandan hos glas som mörknar:

  • Hur snabbt mörknar fotokromatiska glas med styrka?
  • Hur snabbt blir de klara inomhus?
  • Erbjuder glas som mörknar 100 procent skydd mot solens skadliga UV-A och UV-B-strålning***?
  • Blir glas som mörknar helt klara inomhus?
  • Hur mörka kan självtonande glas bli i starkt solljus?
  • Hur uppför sig glas som mörknar i skugga?
  • Hur väl fungerar glas som mörknar i bilar?
ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

Vad glasögonbärare har att säga om PhotoFusion®, glas som mörknar från ZEISS

I november 2012 genomförde Carl Zeiss Vision en studie med glasögonbärare** som testade PhotoFusion®. 9 av 10 glasögonbärare betygsatte kvaliteten på PhotoFusion® som mycket bra eller bra. 4 av 5 av de tillfrågade glasögonbärarna var mycket nöjda eller nöjda med PhotoFusion®. Och så många som 83% skulle rekommendera receptbelagda glasögonglas med PhotoFusion® från ZEISS till sina vänner och kollegor.

*Medelvärde för 1,67 och 1,6 och receptbelagda glas gjorda av polykarbonat. Prestandan varierar beroende på materialet, temperaturen och ljusförhållandena.

**Källa: Oberoende konsumentstudie, Tyskland, November 2012

***UV-strålar är indelade i tre kategorier, varav endast UV-A och UV-B strålar når jordytan. De kortvågiga, energirika UV-C strålarna (100-280 nm) absorberas nästan helt i jordens atmosfär. När vi hänvisar till solens UV-strålar, menar vi endast UV-A och UV-B strålarna som når jorden. UV-A och UV-B-strålarna absorberas av ögonen i olika grad.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Så här tillverkas solglasögon Vilka steg ingår i tillverkningen av solglasögon? Lär dig vilken typ av material som används för att tillverka solglasögon och hur designers ger liv åt sina idéer.

Livsstil och mode 2018-jul-03

Tags: Solglasögon

Historien om när solglasögon mötte mode Varje årtionde har sin egen särpräglade stil.

Livsstil och mode 2018-jul-03

Tags: Solglasögon

Mörknar snabbt. Ljusnar snabbt. Färgskiftande glas från ZEISS Ute i solen såväl som inomhus: se bättre dygnet runt med PhotoFusion färgskiftande glas från ZEISS

Livsstil och mode 2017-nov-24

Tags: Solglasögon

Använda glasögon på sommaren 10 tips för att njuta av dina glasögon i sommar.

Livsstil och mode 2017-okt-16

Tags: Solglasögon

Liknande produkter