Glasögon för barn: Barn hos optikern

Några tips om barns ögon och glasögon för barn

Är synen vårt viktigaste sinnesorgan? Viktigare än huden, näsan, öronen och tungan? Det är svårt att säga. Men en sak är säker: om vi - och det gäller särskilt barn - ser dåligt påverkas vår uppfattningsförmåga och i förlängningen hela vår livskvalitet negativt. Detta blir ännu tydligare i en värld som i allt större utsträckning domineras av synintryck. Vi som föräldrar måste därför ge våra barns ögon och synutveckling särskild uppmärksamhet. SE BÄTTRE har tagit fram några tips om barns syn och om glasögon för barn för att hjälpa dig att hantera denna komplexa och viktiga fråga.

Så märker man om barnet ser dåligt

Se till att det blir roligt för barnet att testa synen.

Optiker Hendrik Gausepohl rekommenderar att man håller noga koll på barnets synutveckling. Om man märker tecken på skelning, ögondarrning eller grå missfärgningar i pupillen bör man omedelbart kontakta en optiker. Samma sak gäller om ögonsjukdomar eller kraftiga synfel ligger i släkten. En annan varningssignal är om bebisar inte söker ögonkontakt när man pratar med dem.

Hos små barn är ögats lins ännu väldigt mjuk och mycket anpassningsbar, vilket innebär att den utan problem kan anpassa sig till olika avstånd. Om ena ögat inte fungerar lika bra som det andra märker föräldrar ibland inte att det "bra" ögat i praktiken kompenserar för det "dåliga". Därför rekommenderar man att barnet tidigt genomgår en synundersökning, med fördel vid runt tre års ålder.

Ett besök hos en optiker är ett absolut måste innan barnet börjar skolan. Vid 14 års ålder bör nästa synundersökning ske för att kunna upptäcka eventuella synförändringar i god tid, framför allt närsynthet. Nästa undersökning görs normalt inför körkortsutbildningen.

Rätt glasögonbågar för barn

Att ta beslut är aldrig enkelt. Och det är inte bara utseendet som är viktigt när man ska välja glasögonbågar för barn.

Perfekt syn för barn

Barnglasögon måste uppfylla höga krav

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Barnglasögon

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!
Våra barns ögon Nyfödda barn ser direkt när de föds men deras synskärpa behöver tid att utvecklas

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Barnglasögon

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig